Jaglanka

poniedziałek, maja 25, 2015


(składniki dla 2 osób, czas gotowania kaszy ok 15-20 min)
przepis zgodny z Kuchnią 5 Przemian
·szklanka kaszy
·3 szklanki wody
·łyżeczka masła lub oliwy
·pół cebuli pokrojonej w kostkę
·szczypta: soli, pieprzu i kurkumy
·garść natki pietruszki

1. Kasze wypłukać dokładnie na sitku w gorącej wodzie,
2. Nastawiamy wodę, czekamy aż się zagotuje, do wrzątku dodajemy szczyptę kurkumy,
3. Wrzucamy wypłukaną kaszę oraz masło, zmniejszamy ogień
4. Dorzucamy cebulę i pieprz, kaszę często mieszamy, by nie przywierała do garnka
5. Dodajemy szczyptę soli
6. Gdy kasza wchłonie część wody, dorzucamy pokrojoną natkę (albo trochę soku z cytryny), mieszamy i gotowe:)
Do kaszy zawsze dodaję połówkę pokrojonego, miekkiego avocado, albo podsmażony 2 minuty na oleju zielony, świeży szpinak. Smakuje jeszcze lepiej gdy posypiemy ją prażonym słonecznikiem:)

Smacznego!
Z.

You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook