Ryż z fasolką mung
poniedziałek, maja 25, 2015
Ryż razowy z fasolką mung zaleciła mi lekarka medycyny chińskiej jako element wiosennej diety oczyszczającej na wiosnę. Przepis został ze mną juz na zawsze gdyż jest to niesamowicie odżywcza, zdrowa potrwa, która w cudowny i oczyszczający sposób działa na wątrobę i cały organizm.
Składniki dla 2 osób, czas
gotowania ok 30 min, przepis zgodny z Kuchnią Pięciu przemian:
· 1/3 szklanki fasoli mung
namoczonej na noc w zimnej wodzie, a rano wypłukanej na sitku,
· niecała szklanka ryżu
(najlepiej razowego),
· sól,
· przyprawy do fasolki: zioła
prowansalskie, sok z cytryny, słodka papryka, kminek
- Ryż, wypłukać na sitku w zimnej wodzie, wrzucić do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody (w przypadku ryżu białego, 2 „niecałymi” szklankami wody – tak jak „niecała” była szklanka ryżu:
- Posolić szczyptą soli i gotować około 20 minut – tak, żeby ryż pochłonął całą wodę.
- Fasolkę wrzucić do garnka i zalać świeżą zimną wodą, zagotować, uważać, by nie wykipiała, a pianę zebrać łyżką.
- Następnie dodać w podanej kolejności: łyżkę soku z cytryny, kopiastą łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę słodkiej papryki oraz łyżeczkę kminku.
- Gotować około 20 min, odcedzić i nałożyć na talarze.
- Ryż położyć obok fasolki i na wszystko położyć połówkę avocado albo podsmażony króciutko na patelni świeży szpinak.
Smacznego!
Z.
Z.
0 komentarze