Ryż z fasolką mung

poniedziałek, maja 25, 2015



Ryż razowy z fasolką mung zaleciła mi lekarka medycyny chińskiej jako element wiosennej diety oczyszczającej na wiosnę. Przepis został  ze mną juz na zawsze gdyż jest to niesamowicie odżywcza, zdrowa potrwa, która w cudowny i oczyszczający sposób działa na wątrobę i cały organizm. 

Składniki dla 2 osób, czas gotowania ok 30 min, przepis zgodny z Kuchnią Pięciu przemian:

· 1/3 szklanki fasoli mung namoczonej na noc w zimnej wodzie, a rano wypłukanej na sitku,
· niecała szklanka ryżu (najlepiej razowego),
· sól,
· przyprawy do fasolki: zioła prowansalskie, sok z cytryny, słodka papryka, kminek
  1. Ryż, wypłukać na sitku w zimnej wodzie, wrzucić do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody (w przypadku ryżu białego, 2 „niecałymi” szklankami wody – tak jak „niecała” była szklanka ryżu:
  2. Posolić szczyptą soli i gotować około 20 minut – tak, żeby ryż pochłonął całą wodę.
  3. Fasolkę wrzucić do garnka i zalać świeżą zimną wodą, zagotować, uważać, by nie wykipiała, a pianę zebrać łyżką.
  4. Następnie dodać w podanej kolejności: łyżkę soku z cytryny, kopiastą łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę słodkiej papryki oraz łyżeczkę kminku.
  5. Gotować około 20 min, odcedzić i nałożyć na talarze.
  6. Ryż położyć obok fasolki i na wszystko położyć połówkę avocado albo podsmażony króciutko na patelni świeży szpinak.

Smacznego!
Z.


You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook