Zielone smoothie ze spiruliną, siemieniem i migdałami
poniedziałek, maja 25, 2015- 2 kopiaste łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka zmielonych migdałów
- 3-4 pokrojone drobno daktyle
- ok 0,4-0,5 litra przefiltrowanej wody lub mleka roślinnego
- pół czerwonego graprefruita
- garść szpinaku
- 1 kiwi
- pół dużego jabłka (lub jedno małe)
- spora szczypta imbiru w proszku (opcjonalnie, polecam więcej w chłodne dni)
- łyżeczka (lub ok 6 zmiażdżonych tabletek) spiruliny
Do blendera wrzucamy siemie lniane, migdały, (daktyle) i zalewamy wodą. Blendujemy aż płyn bęzie w miarę jednolity.
Następnie dodajemy wszystkie owoce, szpinka, imbir, na końcu spirulinę. W razie potrzeby uzupełniamy wodą.
Jeśli brakuje Ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się, pomiń go lub zastąp czymś innym - kieruj się intuicją.
Koktail jest pyszny super orzeźwiający i bardzo zdrowy. Świetnie wpływa na przewód pokarmowy poprzez obecność siemienia lnianego oraz spiruliny. Polcam picie go przede wszystkim latem, późną wiosną oraz wczesną jesienią. W chłodniejsze dni nie pomijajmy imbiru!:)
Smacznego!
Z.
Z.
0 komentarze