Pyłek pszczeli - 10 właściwości zdrowotnych!

czwartek, kwietnia 27, 2017


Pyłek pszczeli (na zdjęciu w duuuużym powiększeniu:)  - czyli męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty – przez wielu uważany jest za superfood. W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i mikroelementów, między innymi wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, cynk, molibden, chrom. Stanowi także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach. Zawiera na przykład więcej witaminy C niż jabłka, ziemniaki, kapusta, a także dużo witaminy B1, witaminy B2 oraz PP. Pyłek zawiera również fitohormony i enzymy, które przyspieszają wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka.

10 właściwości zdrowotnych pyłku pszczelego:

1. Zawiera łatwo przyswajalne  żelazo, zapobiega zatem anemii oraz pomaga w terapii leczącej niedokrwistość.
2. Poprawia odporność organizmu dzięki zawartości m.in. selenu, manganu i cynku.
3. Spożywanie pyłku pszczelego zmniejsza zdolność sklejania się płytek krwi, takie działanie pozwala zmniejszyć ryzyko powstania miażdżycy i udaru.
4. Poprawia stan skóry, dzięki zawartości szeregu witamin i mikroelementów.
5. Odnawia komórki, czyli przeciwdziała starzeniu się organizmu, a dzięki zawartości witaminy PP pomagała zlikwidować siniaki i przebarwienia.
6. Przeciwdziała depresji, poprzez swoje pozytywne działanie na tkankę układu nerwowego.
7. Poprawie pracę układu trawiennego, pomaga w terapii przeciw wrzodom żołądka i dwunastnicy.
8. Pomaga zachować sprawny umysł i koncentrację w pracy.
9. Wspomaga pracę wątroby i obniża poziom enzymów wątrobowych w surowicy krwi.
10.  Pomaga w walce z chronicznym zmęczeniem, łagodzi zmęczenie fizyczne i dostarcza energii.


Nie warto jeść pyłku w całości – nie wykorzystamy wówczas wszystkich jego wartości zdrowotnych. Pyłek należy albo rozdrobnić młynkiem lun namoczyć na kilka godzin (można na całą noc) w wodzie lub soku a następnie wypić. W celach zdrowotnych zaleca się spożycie 20gram pyłku dziennie (czyli około3-4 łyżeczki dziennie) – można tę ilość rozbić na kilka porcji. Dzieciom (powyżej 3 lat) zaleca się połowę dawki dla dorosłych (max. 10 g czyli około 2 łyżeczki).

Życzę Wam dużo zdrowia!

:)

You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook