Pyłek pszczeli - 10 właściwości zdrowotnych!
czwartek, kwietnia 27, 2017
Pyłek pszczeli (na zdjęciu w duuuużym powiększeniu:) -
czyli męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty – przez wielu uważany
jest za superfood. W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i
mikroelementów, między innymi wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, cynk, molibden, chrom. Stanowi także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach.
Zawiera na przykład więcej witaminy C niż jabłka,
ziemniaki, kapusta, a także dużo witaminy B1, witaminy
B2 oraz PP. Pyłek zawiera również fitohormony i enzymy, które
przyspieszają wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie
człowieka.
10 właściwości zdrowotnych pyłku pszczelego:
1. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo, zapobiega zatem anemii oraz pomaga w
terapii leczącej niedokrwistość.
2. Poprawia odporność organizmu dzięki zawartości m.in.
selenu, manganu i cynku.
3. Spożywanie pyłku pszczelego zmniejsza zdolność
sklejania się płytek krwi, takie działanie pozwala zmniejszyć ryzyko powstania
miażdżycy i udaru.
4. Poprawia stan skóry, dzięki zawartości szeregu witamin
i mikroelementów.
5. Odnawia komórki, czyli przeciwdziała starzeniu się
organizmu, a dzięki zawartości witaminy PP pomagała zlikwidować siniaki i
przebarwienia.
6. Przeciwdziała depresji, poprzez swoje pozytywne
działanie na tkankę układu nerwowego.
7. Poprawie pracę układu trawiennego, pomaga w terapii
przeciw wrzodom żołądka i dwunastnicy.
8. Pomaga zachować sprawny umysł i koncentrację w pracy.
9. Wspomaga pracę wątroby i obniża poziom enzymów
wątrobowych w surowicy krwi.
10. Pomaga w walce
z chronicznym zmęczeniem, łagodzi zmęczenie fizyczne i dostarcza energii.
Nie warto jeść pyłku w całości – nie wykorzystamy wówczas
wszystkich jego wartości zdrowotnych. Pyłek należy
albo rozdrobnić młynkiem lun namoczyć na kilka godzin
(można na całą noc) w wodzie lub soku a następnie wypić. W celach zdrowotnych
zaleca się spożycie 20gram pyłku dziennie (czyli około3-4 łyżeczki dziennie) –
można tę ilość rozbić na kilka porcji. Dzieciom (powyżej 3 lat) zaleca się
połowę dawki dla dorosłych (max. 10 g czyli około 2 łyżeczki).
Życzę Wam dużo zdrowia!
:)
0 komentarze