Jagody Goji vs. jagody Acai
czwartek, kwietnia 27, 2017
Jagody acai
i jagody goji coraz częściej są dodatkiem do naszych śniadań, koktaili i
deserów. Dzięki bogatemu składowi mogą zapobiegają wielu chorobom
cywilizacyjnym i dorzucać swoje 3 grosze do naszej codziennej dawki witamin i
antyoksydantów. Istnieją jednak pewne różnice, które mają wpływ na zastosowanie
tych jagód zarówno w kuchni jak i lecznictwie.
Goji i acai
różnią się już na pierwszy rzut oka. Jagody acai przypominają zwykłą
borówkę leśną - mają ciemno fioletowy kolor i słodki smak. Jagody goji
natomiast, mają podłużny kształt o czerwonym zabarwieniu. Szybko ulegają zniszczeniu,
dlatego zaraz po zerwaniu poddawane są procesom suszenia.
wartość odżywcza
Acai są bogatym źródłem witaminy A i
E, enzymów pokarmowych oraz składników mineralnych (wapń, cynk, magnez, potas).
W acai znajdziemy również błonnik, kwasy tłuszczowe, białka i aminokwasy
egzogenne. Co więcej! Zawiera
ona tak wiele składników odżywczych, witamin, enzymów i minerałów, że żadna
inna znana roślina nie jest w stanie jej dorównać. Zawiera również najwyższe z możliwych
stężenie atyoksydantów i 30 razy więcej antycyjanidyn niż czerwone wino. Mając
na uwadze jak silnym antyoksydantem jest jagoda Acai możemy dać jej jedną z
najważniejszych pozycji, obok trybu życia w profilaktyce antyrakowej.
Jagody goji także są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, jednak w
porównaniu z jagodami acai, głównym przeciwutleniaczem jest w nich witamina C
oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Goji również mogą pochwalić się
dość okazałą zawartością składników mineralnych, m.in. cynku, wapnia, żelaza,
potasu i selenu. Jednak w porównaniu z
jagodami acai, goji zawierają wysoką zawartość karotenoidów, w tym zeaksantyny
i luteiny. Owoc kolcowoju (bo jest to inna, mniej znana nazwa
goji) to cenny produkt spożywczy od tysięcy lat używany jako przekąska, dodatek
do zup, kompotów, czy deserów. Wzmacnia krew i nerki, odżywia oczy i poprawia
wzrok.
zastosowanie lecznicze
Zarówno jagody acai jak
i goji zapobiegają chorobom układu krążenia, zwiększają sprawność umysłową,
pomagają uporać się z bezsennością a także zapobiegają chorobom nowotworowym.
Ponadto, dzięki swojemu bogatemu składowi mogą wzmocnić odporność,
przeciwdziałać otyłości i oczyścić organizm z toksyn. Należy jednak zauważyć, że jagody acai mają większą ilość
przeciwutleniaczy w porównaniu z jagodami goji, dzięki temu mogą silniej
przeciwdziałać rozwojowi nowotworów. Ze względu na wysoką zawartość
karotenoidów w jagodach goji, mogą być bardziej przydatne w leczeniu chorób
oczu.
zastosowanie kulinarne
W kuchni chińskiej suszone jagody goji są przed spożyciem gotowane. Dodaje
się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny lub miesza z warzywami. Jagody goji są
także świetnym składnikiem herbat ziołowych, kompotów oraz mogą być głównym
komponentem wina. W krajach zachodnich suszona jagoda goji spożywana jest jako
przekąska lub dodatek do jaglanek, owsianek czy koktaili. Smak tych jagód
podobny jest do żurawiny z nutą smaku pomidorowego i ziołowego lecz jest mniej
słodki i bardziej cierpki.
Jagody acai natomiast są słodsze od jagód goji, dlatego mogą być dodawane
do słodkich przekąsek. Niestety jagody acai nie są dostępne na naszym rynku w
postaci nieprzetworzonej, co wynika z ich niewielkiej trwałości. Bezpośrednio
po zbiorach jagody poddaje się suszeniu lub przetwarza na sok bądź ekstrakt w
proszku. Gorąco polecam dodawanie ich w formie sproszkowanej do smoothies - na przykład tak! To
chyba najwygodniejsza (poza piciem czystego soku) forma ich spożywania.
kontrowersje
O ile jagody acai nadal
są pupilem i ulubieńcem fanów zdrowego odżywania, o tyle na jagody goji jakiś czas
temu wylało się wiadro pomyj:) Oskarżone zostały o jawne oszustwo jeśli chodzi
o ich wartość odżywczą oraz o to, że podszywają się pod kultowy produkt
tybetański nie mając z Tybetem nic wspólnego. Nie wiem skąd pomysł o tym, że
Tybet się nimi żywi, może rzeczywiście jest to chwyt czysto marketingowy, ale
Goji to przede wszystkim medycyna chińska! Jagody te, zwane tam Gou Qi Zi, są od setek lat przepisywane tam jako
lekarstwo służące poprawie krwi i odżywieniu organizmu. Latami były przywożone
do Polski właśnie z Chin (jeszcze przed całym boomem marketingowym) i sprzedawane jako
lekarstwo razem z chińskimi ziołami.
Podsumowując, zarówno
jagody acai jak i jagody goji, powinny stać się nieodzownym składnikiem naszej
codziennej diety w celu przeciwdziałania wielu chorobom, oczyszczeniu naszego
organizmu, a także urozmaiceniu naszych jadłospisów. Acai jako cudowny
przeciwutleniacz o działaniu antynowotworowym, natomiast Goji jako odżywka krwi
oraz oczu!
0 komentarze