6 mało znanych superfoods!

piątek, maja 19, 2017



1.      Baobab (na zdjęciu) - staje się coraz popularniejszym dodatkiem do koktajli, deserów, musli, ciast czy zup. Jest prawdziwym rekordzistą w zawartości witamin i minerałów. Miąższ z jego owoców zawiera 6 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 3 razy tyle potasu co banan i dwukrotnie więcej wapnia niż mleko! Jeśli chodzi o antyoksydanty to detronizuję cudowną jagodę acai - zawiera ich bowiem dwukrotnie więcej! Baobab jest całkowicie pozbawiony cukru i skrobi. Jego smak przypomina „gruszkę z karmelem z subtelnym posmakiem grejpfruta”. Baobab jest cennym źródłem błonnika.  Jedna porcja zawiera go aż 10 g, co pokrywa sporą część dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

2.      Camu camu - W 100 gramach tych owoców znajduje się aż 50 razy więcej witaminy C niż w średniej wielkości pomarańczy. Zawierają też mnóstwo przeciwutleniaczy, aminokwasów, flawonoidów oraz witamin i minerałów. To bogate źródło żelaza, niacyny, fosforu, ryboflawiny, tiaminy i potasu. Owoce camu camu wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodzą objawy dolegliwości wywoływanych przez wirusa opryszczki. Camu camu wspomagają pracę mózgu i spowalniają procesy neurodegeneracyjne.

3.      Czarny ryż -  zwany także „ryżem zabronionym”, kiedyś jadany wyłącznie przez cesarzy chińskich. Zawiera silne antyoksydanty i jest cennym uzupełnieniem diety sportowców gdyż jego spożywanie pomaga mięśniom w regeneracji i zmniejszają ich podatność na uszkodzenia.

4.      Jagody Maqui -  podobnie jak camu camu charakteryzują wysokim poziomem antyoksydantów, dlatego opóźniają procesy starzenia się i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Dodatkowo zawierają witaminę C, żelazo, wapń, potas. Jagody są bogate w antocyjany, co czyni je pożywieniem przeciwzapalnym. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i powstawaniu nowotworów. Ich spożywanie zaleca się szczególnie osobom narażonym na duży wysiłek umysłowy - wspomagają koncentrację.

5.      Kombucha - inaczej "grzyb herbaciany" - to de facto specjalna kultura drożdży i bakterii, na bazie której przygotowuje się napój o zdrowotnych właściwościach. W Medycynie Chińskiej od 2 tys. lat wykorzystywany jako lek detoksykujący i oczyszczający organizm.
Wypijając szklankę kombuchy dostarczmy do organizmu sporą dawkę naturalnych probiotyków, które wpływają na równowagę ekosystemu jelitowego. Napój zawiera glukozaminy, co sprawia, że działa jak środek przeciwbólowy i jest skuteczny w leczeniu wszelkich form zapalenia stawów.

6.      Miłka abisyńska - to najmniejsze znane zboże na świecie o dość imponującym składzie substancji odżywczych. Zawiera ono duże ilości błonnika, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Jest to zboże bezglutenowe, stanowi zatem świetny wybór dla osób cierpiących na celiakię i dla diabetyków. Jest również bezglutenowe, dlatego to doskonały produkt dla osób cierpiących na celiakię i diabetyków, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.


Pozdrawiam!
Z.



You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook