Tych niedoborów nie wolno ignorować! cz. 1.
piątek, maja 26, 2017
Oto pierwsza
piątka najczęstszych niedoborów, które sprawiają, że nasze samopoczucie pikuje
w dół. Są one też często przyczyną wielu chorób, a uzupełnienie ich może
postawić Cię na nogi:)
1. Magnez
Dlaczego
tracimy magnez? Odpowiedź brzmi: głównie przez stres! Oczywiście winę za jego braki ponosi również nadmierne picie
kawy, wyjawiona gleba, na której rosną
warzywa i wysokoprzetworzona żywność.
Magnez bierze udział w ponad 300
reakcjach enzymatycznych w naszych organizmach (np., bierze udział w
przyswajaniu witaminy D), więc lepiej jest jednak uzupełniać jego braki,
zakładając, że nie tak łatwi jest zmienić styl życia:)
Objawy niedoborów magnezu:
- duże
pragnienie i suchość w ustach,
- insulinooporność,
- bole
głowy, migreny, nadciśnienie,
- zaparcia,
- skurcze,
drgania mięśni, drgająca powieka, palpitacje,
- niemożność
zaczerpnięcia głębokiego oddechu,
- u dzieci -
"ADHD".
Źródła magnezu to przede wszystkim: orzechy
(głównie ziemne, nerkowce, włoski) i migdały, zielone warzywa takie jak
szpinak, jarmuż, czarna fasola, ziarna kakaowca, kakao, dobre suplementy z
magnezem. Ściąga z form magnezu tutaj.
2. Witamina D
Jest rozpuszczalna w tłuszczach! To ważne i
często o tym zapominamy. Smarujemy się również na potęgę kremami z filtrami ochronnymi przed słońcem, nie pamiętając by choć
przez kwadrans wystawić się na działanie słońca bez mocnej osłony. Jednym
słowem, zaniedbujemy witaminę D:)
Dlaczego
jest tak ważna?
Objawy niedoboru witaminy D:
- problemy z
zaśnięciem, niespokojny sen,
- nadmierne
zmęczenie, depresja, lub stany permanentnego smutku, zmęczenie nadnerczy,
- bóle
mięśni, słabe mięśnie, skurcze mięśni,
- trudności
z koncentracją, bóle głowy,
- stężenie
mniejsze niż 25 nmol/l 6krotnie zwiększa ryzyka zachorowanie na raka piersi,
- bóle
kości, szczególnie bolesne uderzenie w mostek,
- u małych
dzieci, niedobory witaminy D objawiają się spoconą głową.
Źródła witaminy D:
- słońce!!!!
- witamina D
w kapsułkach (dobrej jakości) lub w kroplach
W niektórych
schorzeniach witamina D jest zbawienna i może naprawdę pomóc lub łagodzić ich
skutki. Są to: astma, depresja, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, reumatoidalne
zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, choroby przyzębia, cukrzyca.
3. Żelazo
Jest to głównym budulcem czerwonych krwinek.
Wiążąc się z hemoglobiną przenosi tlen
do komórek. Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów
występujących wśród ludzi - dotyczy 1/4
ludzi żyjących na świecie.
Objawy niedoboru żelaza:
-
niedokrwistość,
- ciągłe
zmęczenie,
-
osłabienie, słabość mięśni, słaba wydolność,
- osłabiony
układ odpornościowy,
- zaburzenia
czynności mózgu.
Jakie są dobre źródła żelaza?
Pokarmy
bogate w witaminę C (pomarańcze, jarmuż, cytryna, papryka) łączone wraz z
pokarmami bogatymi w żelazo - to bardzo
pomaga zwiększyć wchłanianie żelaza.
Najłatwiej
wchłania się żelazo hemowe, czyli takie z pokarmów zwierzęcych. Ale dobrym
źródłem żelaza są też: algi, ciemnozielone warzywa, melasa, daktyle.
Pamiętajmy
jednak, że żelazo na bardzo wysokim poziomie (nawet w górnych granicach normy)
jest czynnikiem prozapalnym, należy więc uważać by utrzymywać je raczej w
dolnych zakresach.
4. Witamina C
Poziom
witaminy C najbardziej spada w momencie kryzysu np. infekcji, stanu zapalnego,
zranienia, zatrucia... i w chorobie nowotworowej. Są to momenty gdy potrzebujemy
jej najwięcej.
Objawy niedoboru witaminy C:
- ogólne osłabienie
organizmu,
- bóle
stawów i mięśni,
- problemy z
gojeniem się ran,
- krwawienia
i choroby dziąseł,
- osłabienie
stanu psychofizycznego, depresje,
- nadczynność
tarczycy,
- infekcje i
zapalenie błony śluzowej,
- obniżoną
odporność.
Witaminę C
bezwzględnie należy barć przy: niedoczynności tarczycy, chorobach serca,
niedotlenieniu komórek, wolnych rodnikach tlenowych, problemach z odpornością i
problemach z płucami.
Najlepsze jej źródła to: owoce cytrusowe, dzika róża,
acerola, czarna porzeczka, warzywa zielone, czerwona papryka, natka pietruszki!
5. Wapń
Wapń bierze
udział w setkach reakcji zachodzących w
naszym organizmie, ściśle związany jest oczywiście z budulcem naszych
kości, jest więc mega ważnym minerałem. W suplementacji wapnia bardzo ważne
jest jednak dobranie odpowiedniego preparatu oraz wspieranie się innymi
substancjami (np. witaminą D), tak by wapń dostał się do kości i wszystkich
komórek ciała, gdzie jest potrzebny w odpowiednich ilościach, zamiast
zgromadzić się np. w żyłach.
Objawy niedoboru wapnia:
- zmęczenie,
poczucie osłabienia,
- słaby
kościec,
- skurcze
mięśni,
- zaburzenia
rytmu serca,
- zaburzenia
apetytu.
Najlepsze źródła wapnia: boćwina, jarmuż, natka
pietruszki, rośliny strączkowe, suszone owoce (figi, morele), orzechy (migdały,
orzechy laskowe). Dobrym nawykiem, podnoszącym poziom wapnia w naszej diecie
jest stosowanie jako dodatków do sałatek i innych dań nasion słonecznika (np.
przyprażonych), maku oraz sezamu bogatych w wapń. Innymi dobrymi źródłami
wapnia są płatki owsiane, otręby zbożowe oraz wody wysokozmineralizowane pod
względem zawartości wapnia.
Pozostała niechlubna
5tka braków już wkrótce:)
Pozdrawiam!
Z.
x
0 komentarze