Tych niedoborów nie wolno ignorować! cz. 1.

piątek, maja 26, 2017



Oto pierwsza piątka najczęstszych niedoborów, które sprawiają, że nasze samopoczucie pikuje w dół. Są one też często przyczyną wielu chorób, a uzupełnienie ich może postawić Cię na nogi:)

1. Magnez

Dlaczego tracimy magnez? Odpowiedź brzmi: głównie przez stres! Oczywiście winę za jego braki ponosi również nadmierne picie kawy, wyjawiona gleba, na której rosną warzywa i wysokoprzetworzona żywność. Magnez bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych w naszych organizmach (np., bierze udział w przyswajaniu witaminy D), więc lepiej jest jednak uzupełniać jego braki, zakładając, że nie tak łatwi jest zmienić styl życia:)

Objawy niedoborów magnezu:

- duże pragnienie i suchość w ustach,
- insulinooporność,
- bole głowy, migreny, nadciśnienie,
- zaparcia,
- skurcze, drgania mięśni, drgająca powieka, palpitacje,
- niemożność zaczerpnięcia głębokiego oddechu,
- u dzieci - "ADHD".

Źródła magnezu to przede wszystkim: orzechy (głównie ziemne, nerkowce, włoski) i migdały, zielone warzywa takie jak szpinak, jarmuż, czarna fasola, ziarna kakaowca, kakao, dobre suplementy z magnezem. Ściąga z form magnezu tutaj.

2. Witamina D

Jest rozpuszczalna w tłuszczach! To ważne i często o tym zapominamy. Smarujemy się również na potęgę kremami z filtrami ochronnymi przed słońcem, nie pamiętając by choć przez kwadrans wystawić się na działanie słońca bez mocnej osłony. Jednym słowem, zaniedbujemy witaminę D:)
Dlaczego jest tak ważna?

Objawy niedoboru witaminy D:

- problemy z zaśnięciem, niespokojny sen,
- nadmierne zmęczenie, depresja, lub stany permanentnego smutku, zmęczenie nadnerczy,
- bóle mięśni, słabe mięśnie, skurcze mięśni,
- trudności z koncentracją, bóle głowy,
- stężenie mniejsze niż 25 nmol/l 6krotnie zwiększa ryzyka zachorowanie na raka piersi,
- bóle kości, szczególnie bolesne uderzenie w mostek,
- u małych dzieci, niedobory witaminy D objawiają się spoconą głową.

Źródła witaminy D:
- słońce!!!!
- witamina D w kapsułkach (dobrej jakości) lub w kroplach

W niektórych schorzeniach witamina D jest zbawienna i może naprawdę pomóc lub łagodzić ich skutki. Są to: astma, depresja, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, choroby przyzębia, cukrzyca.

3. Żelazo

Jest to głównym budulcem czerwonych krwinek. Wiążąc się z hemoglobiną przenosi tlen do komórek. Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów występujących wśród ludzi  - dotyczy 1/4 ludzi żyjących na świecie.

Objawy niedoboru żelaza:

- niedokrwistość,
- ciągłe zmęczenie,
- osłabienie, słabość mięśni, słaba wydolność,
- osłabiony układ odpornościowy,
- zaburzenia czynności mózgu.

Jakie są dobre źródła żelaza?
Pokarmy bogate w witaminę C (pomarańcze, jarmuż, cytryna, papryka) łączone wraz z pokarmami bogatymi w żelazo  - to bardzo pomaga zwiększyć wchłanianie żelaza.
Najłatwiej wchłania się żelazo hemowe, czyli takie z pokarmów zwierzęcych. Ale dobrym źródłem żelaza są też: algi, ciemnozielone warzywa, melasa, daktyle.

Pamiętajmy jednak, że żelazo na bardzo wysokim poziomie (nawet w górnych granicach normy) jest czynnikiem prozapalnym, należy więc uważać by utrzymywać je raczej w dolnych zakresach.

4. Witamina C

Poziom witaminy C najbardziej spada w momencie kryzysu np. infekcji, stanu zapalnego, zranienia, zatrucia... i w chorobie nowotworowej. Są to momenty gdy potrzebujemy jej najwięcej.

Objawy niedoboru witaminy C:

- ogólne osłabienie organizmu,
- bóle stawów i mięśni,
- problemy z gojeniem się ran,
- krwawienia i choroby dziąseł,
- osłabienie stanu psychofizycznego, depresje,
- nadczynność tarczycy,
- infekcje i zapalenie błony śluzowej,
- obniżoną odporność.

Witaminę C bezwzględnie należy barć przy: niedoczynności tarczycy, chorobach serca, niedotlenieniu komórek, wolnych rodnikach tlenowych, problemach z odpornością i problemach z płucami.
Najlepsze jej źródła to: owoce cytrusowe, dzika róża, acerola, czarna porzeczka, warzywa zielone, czerwona papryka, natka pietruszki!

5. Wapń

Wapń bierze udział w setkach reakcji zachodzących w naszym organizmie, ściśle związany jest oczywiście z budulcem naszych kości, jest więc mega ważnym minerałem. W suplementacji wapnia bardzo ważne jest jednak dobranie odpowiedniego preparatu oraz wspieranie się innymi substancjami (np. witaminą D), tak by wapń dostał się do kości i wszystkich komórek ciała, gdzie jest potrzebny w odpowiednich ilościach, zamiast zgromadzić się np. w żyłach.

Objawy niedoboru wapnia:

- zmęczenie, poczucie osłabienia,
- słaby kościec,
- skurcze mięśni,
- zaburzenia rytmu serca,
- zaburzenia apetytu.

Najlepsze źródła wapnia: boćwina, jarmuż, natka pietruszki, rośliny strączkowe, suszone owoce (figi, morele), orzechy (migdały, orzechy laskowe). Dobrym nawykiem, podnoszącym poziom wapnia w naszej diecie jest stosowanie jako dodatków do sałatek i innych dań nasion słonecznika (np. przyprażonych), maku oraz sezamu bogatych w wapń. Innymi dobrymi źródłami wapnia są płatki owsiane, otręby zbożowe oraz wody wysokozmineralizowane pod względem zawartości wapnia.


Pozostała niechlubna 5tka braków już wkrótce:)

Pozdrawiam!
Z.


x

You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook