Zanim sięgniesz po chrupiący chlebuś;)

piątek, października 06, 2017

Słynne uczulenie na gluten…
Nie oszukujmy się, większość z nas nie ma celiakii! Na celiakię cierpi jakiś mikroułamek społeczeństwa i jest mało prawdopodobne, że to Ty ;) Ale! Nie ma co mieć złudzeń… gluten nikomu dobrze nie robi. Nie znam osoby, która pod odstawieniu go choćby na kilka tygodni nie poczuła się lepiej i nie odnotowała, że jelita pracują o wiele lepiej. Wrażliwość na gluten jest jednak cechą indywidualną i u jednych powoduje niezauważalne zmiany, które nie zdają się być na tyle uciążliwe by zrezygnować z pysznej chrupiącej pajdki chlebusia:) U innych powodują jednak szereg dolegliwości, których nawet nie łączy się z glutenem lecz zwala na zmęczenie, przepracowanie, uwarunkowania genetyczne albo styl życia...
Gluten może przyczyniać się do rozwoju niemal wszystkich chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto itd.) ale też do: anemii, nowotworów, zapaleń jelit, osteoporozy, przewlekłego zmęczenia. Gluten również kojarzony jest z chorobami neurologicznymi i podobno może wzmagać stane lękowę i depresję.
Niezły z niego zawodnik! Tak naprawdę to sam gluten nie jest aż tak straszny, gdybyśmy żywili się starą odmianą pszenicy – taką samą jak nasze babcie, dziedkowie. My jednak często mamy do czynienie z glutenem potraktowanym glifosatem (fosforanem) co czyni z niego prawdziwego potwora:)
Jak sprawdzić czy gluten bardzo Ci szkodzi?
Możesz:
A.   Zrobić test z krwi – jest to łatwe wyjście ale niestety nie zawsze miarodajne. Testy badają reakcję krwi na jeden z kilku polipeptydów znajdujących się w przenicy. Jeśli akurat ten polipeptyd Cię nie uczula nie oznacza to, że nie uczula Cię pozostałych 5…
B.   Odstawić i poczekać kilka tygodni - najlepiej 2 miesiące.
Czasami objawy te pojawiają się zaraz po posiłku i nie trwają długo. W innych przypadkach, mogą trwać kilka tygodni lub nawet przewlekle, co często prowadzi do mylnej medycznej diagnozy, jako choroby autoimmunologicznej zamiast nietolerancji glutenu.

Jakich objawów szukamy?

A raczej na ustanie jakich objawów czekamy po odstawieniu. Głównie są to:

1. Problemy z trawieniem – to przede wszystkim! Gazy, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki i zaparcia itd.

2.    Przewlekłe zmęczenie – zwłaszcza po posiłku.

3.     Bóle głowy

4. Osłabienie i problemy neurologiczne – omdlenia, zawroty głowy, osłabienie kończyn, przesadna drażliwości i skoki nastroju.

No więc jak?

Po 60 dniach sam zdecyduj.. jeśli jest Ci o wiele lepiej pozostań przy diecie bezglutenowej. Jedz gluten od wielkiego dzwona… pozwalaj sobie na chrupiącą bułeczkę okazjonalnie. A najlepiej wcale:) Jeśli skutki są żadne lub mizerne wracaj do poprzedniej diety… trochę szkoda, bo to tak jak po odwyku zaraz zacząć pić:))) ale cóż… żyje się raz!

Pozdrawiam!

Z.



You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook