Zanim sięgniesz po chrupiący chlebuś;)
piątek, października 06, 2017
Słynne uczulenie na gluten…
Nie oszukujmy się, większość z nas nie ma celiakii! Na celiakię cierpi jakiś mikroułamek
społeczeństwa i jest mało prawdopodobne, że to Ty ;) Ale! Nie ma co mieć
złudzeń… gluten nikomu dobrze nie robi. Nie znam osoby, która pod odstawieniu
go choćby na kilka tygodni nie poczuła się lepiej i nie odnotowała, że jelita
pracują o wiele lepiej. Wrażliwość na gluten jest jednak cechą indywidualną i u
jednych powoduje niezauważalne zmiany, które nie zdają się być na tyle
uciążliwe by zrezygnować z pysznej chrupiącej pajdki chlebusia:) U innych
powodują jednak szereg dolegliwości, których nawet nie łączy się z glutenem
lecz zwala na zmęczenie, przepracowanie, uwarunkowania genetyczne albo styl
życia...
Gluten
może przyczyniać się do rozwoju niemal wszystkich chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów,
Hashimoto itd.) ale też do: anemii, nowotworów, zapaleń
jelit, osteoporozy, przewlekłego zmęczenia. Gluten również
kojarzony jest z chorobami neurologicznymi i podobno może wzmagać stane lękowę
i depresję.
Niezły z niego zawodnik! Tak naprawdę to
sam gluten nie jest aż tak straszny, gdybyśmy żywili się starą odmianą pszenicy
– taką samą jak nasze babcie, dziedkowie. My jednak często mamy do czynienie z
glutenem potraktowanym glifosatem (fosforanem) co czyni z niego prawdziwego
potwora:)
Jak sprawdzić czy gluten bardzo Ci szkodzi?
Możesz:
A.
Zrobić test z krwi – jest to łatwe wyjście
ale niestety nie zawsze miarodajne. Testy badają reakcję krwi na jeden z kilku
polipeptydów znajdujących się w przenicy. Jeśli akurat ten polipeptyd Cię nie
uczula nie oznacza to, że nie uczula Cię pozostałych 5…
B.
Odstawić i poczekać kilka tygodni -
najlepiej 2 miesiące.
Czasami objawy te
pojawiają się zaraz po posiłku i nie trwają długo. W innych przypadkach, mogą
trwać kilka tygodni lub nawet przewlekle, co często prowadzi do mylnej
medycznej diagnozy, jako choroby autoimmunologicznej zamiast nietolerancji
glutenu.
0 komentarze