Kurkuma

środa, maja 27, 2015


Kurkuma jest znana ze swoich właściwości cytotoksycznych, co oznacza, że działa toksycznie na komórki rakowe. Kurkumina (składnik kurkumy) niszczy komórki nowotworowe, „wysyła” sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka. Inne wyniki badań mówią, iż może ona chronić przed czerniakiem.   
Ponadto kurkuma działa pozytywnie w wielu innych aspektach: oczyszcza krew, działa przeciwzapalne, wspomaga pracę wątroby, wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci. Sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka.

Naukowcy zainteresowali się kurkumą całkiem niedawno, dostrzegając związek między niską zachorowalnością mieszkańców Indii na alzheimera i ich dietą. Tak jak podejrzewali - odpowiedź kryje się w stosowanych przez Hindusów przyprawach. Wkrótce też wyodrębnili aktywny składnik kurkumy, który aktywuje system immunologiczny w ten sposób, by niszczył on białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za pamięć, uwagę, zachowanie czy nastrój.


Aby zwiększyć absorpcję kurkumy przez organizm ludzki, dobrze jest ją połączyć z czarnym pieprzem. Składnik pieprzu zwany piperyną jest silnym inhibitorem metabolizmu leków. Przeprowadzono zatem eksperyment, który polegał na  podaniu ludziom kurkuminy z kurkumy - w ciągu godziny zaobserwowano niewielki skok jej poziomu we krwi uczestników.
Powodem, dla którego skok był nieduży jest wątroba, która aktywnie stara się pozbyć kurkuminy. Co się stało, jeśli doda się do kurkumy jedną czwartą łyżeczki czarnego pieprzu? Proces, który rozpoczyna wątroba zostanie stłumiony i biodostępność tej samej ilość spożytej kurkuminy skoczy o 2000%.


Kurkuma jest bardzo wdzięczną przyprawą, nadaje się zarówno do deserów jak i dań wytrawnych. Ja dodaję kurkumę do wszystkiego, od rana do wieczora: do gotowania kasz, ryżów, płatków owsianych (najczęściej wsypuję ją do wrzątku przed wrzuceniem zboża), zup, mięs czy koktajli owocowych.
Warto wprowadzić ją jako stałą przyprawę niemal wszystkich dań - poza tym nadaje piękny złocisty kolor zbożom oraz zupom:)


Polecam!:)
Z.

You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook