Avocado
piątek, maja 29, 2015
Owoc ten uważany jest przez wielu ekspertów żywieniowych za pożywienie absolutnie doskonałe. W niektórych rejonach świata awokado nazywane jest gruszką aligatora nasza rodzima nazwa avocado to smaczliwka, jednak na próżno szukać tego słowa w sklepach:) Chociaż awokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych.
Kilka faktów:
Serce: w avocado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Jest ono bogate w jednonienasycone tłuszcze, które bardzo dbraja o zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi.
Mózg: avocado jest uważane za jedno z czołowych pokarmów wspomagających zdrowie mózgu i zapobiegających chorobie Alzheimer’a. Kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, działają jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofają ją we wczesnym stadium (co zostało klinicznie potwierdzone).
Cukrzyca: duża ilość rozpuszczalnego błonnika w avocado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi a jednonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają oporności insulinowej, która jest jedną z przyczyn cukrzycy typu II.
Ciąża: Avocado jest jednym z lepszych źródeł naturalnego (czyli o wiele bardziej wartośćiowego) kwasu foliowego, który jest powszechnie zalecany kobietom w ciąży, aby pomóc rozwijać mózg płodu oraz inne narządy.
Oczy: Awokado zawiera luteinę, która chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Ciśnienie krwi: połączenie wysokiej zawartości potasu w awokado – 30% więcej niż w bananach – z omega-3 oraz kwasem oleinowym, jest korzystne w obniżaniu ciśnienia krwi.
Działanie przeciwzapalne: avocado odznacza się dużą ilością fitozwiązków - takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne.
Owoc młodości: zawarty w avocado antyoksydant glutation wspiera wątrobę i system nerwowy a także uzupełnia i odzyskuje inne przeciwutleniacze. Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości glutationu.
Układ pokarmowy: enzymy i składniki odżywcze zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. Te same składniki zwiększają wchłanianie karotenoidów (m.in. beta-karoten i likopen) i innych substancji odżywczych.
Cholesterol - ma wysoką zawartość kwasu oleinowego - pomaga on mi.in. obniżyć poziom cholesterolu.
Nowotwory - awokado działa antynowotworowo, chroni zwłaszcza przed nowotworem prostaty i rakiem piersi.
A to tylko wycinek dobroczynnych właściwości tego wyjątkowego supefood. Ja jestem kompletnie zakochana w tym owocu, jem go prawie codziennie w różnej formie. Kupując avocado wybierzmy dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać, jak masło). Jeśli nie jest dojrzałe połóżmy je na parapet, najlepiej w towarzystwie jabłek - zmięknie w ciągu kilku dni.
By otworzyć avocado nacinamy je wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.
Od czego zacząć?
Dodawaj dojrzałe avocado do przeróżnych sałatek (pasuje prawie zawsze!), świetnie komponuje się z pomidorami, jajkiem, sałatą i praktycznie wszystkimi warzywami i sosami. Spróbuj też kłaść plasterki avocado na kanapki jako zielony dodatek.
Dla zaawansowanych:
Jedząć na śniadania ciepłe zboża, zawsze dokładaj pół lub ćwiartkę avocado - jest ono wyjątkowo smaczne z kaszą jaglaną lub ryżem. Staraj sie codziennie zjeść pół tego owoca a niewątpliwie zapewnisz sobie wiele wartościowych składników na cały dzień.
Smacznego!
Z.
Z.
0 komentarze