Owsianka
poniedziałek, maja 25, 2015
(składniki dla 2 osób, czas
gotowania ok 15-20 min), przepis zgodny z Kuchnią Pięciu przemian
Składniki:
·8 łyżek płatków owsianych
(górskich)
·2 łyżki kaszy jaglanej
·2 i 1/4 szklanki wody lub mleka (np. roślinnego)
·szczypta: cynamonu, kurkumy,
soli,
·łyżeczka soku z cytryny
·3 orzechy włoskie
·2 łyżki ziaren słonecznika
·garść rodzynek (najlepiej wymieszanych pół na pół z jagodami goji)
1. Do wrzącej wody wsypać
szczyptę kurkumy,
2. Po chwili dodać kaszę jaglaną
oraz szczyptę cynamonu
3. Wsypać płatki owsiane i chwilę
pogotować
4. Doprawić solą, po chwili
sokiem z cytryny
5. Dodać rozdrobnione orzechy
włoskie
6. Następnie słonecznik oraz rodzynki
7. Gotować aż owsianka wchłonie prawie całą wodę – byleby nie była zbyt sucha!:)
Smacznego!
Z.
0 komentarze