Hummus

piątek, maja 29, 2015


Super zdrowe smarowidło do chleba, badź dodatek do przekąsek. Najlepiej jeść go z upieczonymi na blaszce warzywami - można się uzależnić:) 

Składniki:
(przepis zgodny z Kuchnią 5 przemian)

  • 2/3 szklanki suchej ciecierzycy,
  • 2/3 szklanki jasnego sezamu,
  • 1/3 szklanki lodowatej wody (można wstawić do lodówki, będzie potrzebna na końcu)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • sól
  • do polania, posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, kminek, czarnuszka – do wyboru

1. Dzień przed przygotowywaniem humusu:
-  ciecierzycę zalać zimną wodą z ½ łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Zostawić na noc.
- sezam wsypać do blendera lub młynka i mielić aż do momentu uzyskania pasty.
2. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody (minimum 2 razy tyle wody co ciecierzycy), dodać ½ łyżeczki sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku - nie może być wewnątrz białe i suche. 
3. Pastę z sezamu wrzucić do blendera, dodać 2 ząbki (lub 1 ząbek duzy) czosnku i razem zblendować.
4. Do pasty dodać ugotowaną, odcedzoną i wystudzoną ciecierzycę – najlepiej partiami i blendowa aż do uzyskania gładkiej masy.
 5. Do humusu dolewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem. 
6. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze trochę miksujemy i gotowe.
7. Przekładamy gotowy hummus do miski i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
Z.



You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook