Mikroalgi: spirulina i chlorella

środa, maja 27, 2015



Algi to organizmy z pogranicza królestwa roślin i zwierząt, są jedną z pierwszych form życia, które poprzez swoje właściwości, dostarczają nam świeżej, pierwotnej esencji i energii życiowej. Najpopularniejsze z nich to spirulina i chlorella, stają się one coraz bardziej powszechne i można je znaleźć na półkach wielu aptek, a nawet popularnych drogerii.

Spirulina

Ze względu na swój skład spirulina została uznana jako jeden z najwartościowszych superf pokarmów, którego regularne spożywanie może mieć olbrzymi wpływ na poprawę kondycji i funkcjonowania naszego organizmu. Spirulina to prosty, jednokomórkowy organizm. Naukowcy wierzą, że zamieszkuje ziemię od 3,5 miliarda lat.

Właściwości spiruliny:

  • świetne źródło łatwo przyswajalnego białka; ma go trzykrotnie więcej niż w wołowinia i ryby,
  • wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,
  • wzmacnia odporność organizmu 40 razy bardziej niż echinacea i 20 razy bardziej niż aloes,
  • stanowi najlepsze źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA), dobrego tłuszczu dla mózgu, prawidłowego funkcjonowania serca i innych elementów organizmu,
  • obniża poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
  • normalizuje poziom cukru we krwi,
  • 3g spiruliny ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw,
  • zawiera 3900% więcej beta karotenu niż marchewka ,
  • zawiera 2300% więcej żelaza niż szpinak,
  • zawiera 300% więcej wapnia niż mleko krowie,
  • poprawia wzrok, stan włosów i paznokci,
  • pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową,
  • zawiera jod - polecana jest zatem dla osób z niedoczynnością tarczycy,
  • usprawnia działanie układu nerwowego,
  • wspomaga utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit.

Chlorella

Chlorella to kolejna alga o bardzo wysokich wartościach odżywczych porównywalnych ze spiruliną, choć zawiera nieco mnie białka, trochę karotenu i ponad 2 razy więcej kwasu
nukeinowego i chlorofilu. Jednak fundamentalną różnicą pomiędzy nimi jest to, że chlorella jest 1000 lat młodsza oraz posiada specyficzne grube ściany komórkowe, co sprawia, że Chlorella jest bliższa roślinom niż algom. Jest algą słodkowodną i podobnie jak inne algi jest niezwykle korzystna dla systemu odpornościowego.

Właściwości chlorelli:

  • obniża cholesterol, zapobiega twardnieniu żył – głównej przyczyny ataków serca i udarów.
  • zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin,
  • zawiera ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych, m.in. żelazo, jod, kobalt, cynk, wapń, magnez, potas, witaminę A, C, K, witaminy z grupy B, luteinę, kwas foliowy
  • wspomaga utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
  • zawiera Współczynnik Wzrostu Chlorelli -CGF, który wzmacnia układ immunologiczny,
  • jest doskonała w leczeniu zwyrodnieniowych niedoczynności umysłowych i nerwowych.
  • ma największą zawartość chlorofilu ze wszystkich roślin zielonychrosnących na naszej planecie,
  • zawiera więcej witaminy B12 niż pieczeń wołowa.
  • zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko.
  • usprawnia dotlenianie organizmu,
  • działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo,
  • wchłania z jelit metale ciężkie oraz inne szkodliwe substancje toksyczne, które dostały się drogą pokarmową i wydala je z organizmu drogą naturalną.
  • poprawia obraz krwi, przyśpiesza gojenie ran i chroni przed stanami zapalnymi,
  • poprawia pamięć i koncentrację.
Reasumując:
  1. Chlorella zawiera 4-krotnie więcej chlorofilu niż spirulina, lepiej wspomaga zatem usuwanie toksyn z organizmu. Niektórzy naukowcy sugerują, że Chlorella działa najskuteczniej, gdy jest stosowana na czczo ale można ją przyjmować również w ciągu dnia z innymi pokarmami.
  2. Chlorella najlepiej nada się dla osób mających problemy z zatwardzeniem i chcą oczyścić organizm.
  3. Chlorella jest również mniej wychładzająca algą niż spirulina, będzie zatem lepszą dla osób bardzo wychłodzonych, szybko marznących oraz cierpiących na duże niedobory energii.
  4. Spirulina natomiast przede wszystkim wpłynie mocno uodparniająco oraz odżywczo - świetnie sprawdzi się jako suplement stosowany podczas diety.
  5. Chlorella zawiera znacznie więcej żelaza, chlorofilu oraz kwasów nukleinowych niż spirulina,
  6. Spirulina znacznie mocniej działa przeciwwirusowo, wzmacniając cały system immunologiczny, i pomagając nam zwalczać różne infekcje.
  7. Spirulina może być bardzo pomocna osobom walczącym z otyłością - w jej białku dużą część stanowi fenyloalanina, jest ona odpowiedzialna m. in. za kontrolę apetytu. Przyjmowanie spiruliny na półgodziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości, pokrywając jednocześnie zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Algi stanowią wspaniałe źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Są też cennym uzupełnieniem diet wegetariańskich. Dostarczają dobrze przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych, co korzystnie wpływa na fizyczną i psychiczną kondycję organizmu. Zawierają jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i warunkują prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Poprzez zawartość chlorofilu stanowią idealny dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających.  

Z punktu widzenia medycyny chińskiej obie algi są pokarmami dość mocno wychładzającymi, odradzałabym zatem zażywanie ich zimą, wczesną wiosną i późną jesienią. W pozostałej cześci roku możemy zażywać bez obaw, algi same w sobie nie są najlepsze w smaku, najlepiej zatem połączyć je z owocami, warzywami np. w formie koktaili:



W powyższych przepisach spirulinę można zastąpić chlorellą bądź połączyć obie algi w proporcji 2:1 (spirulina:chlorella).

Aha, jeszcze jedna uwaga; unikajcie chlorelli i spiruliny produkowanej w Chinach, są one mniej wartościowe niż te hawajskie i japońskie. NIestety aspekt ekonomiczny nie działa na korzyść tych drugich - chińskie są o wiele tańsze, więc nieraz lepszy rydz niż nic...

Pozdrawiam i smacznego:)
Z.

You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook