Co zamiast cukru? część 2.
czwartek, maja 11, 2017Cukier mozna zastąpić również szeroką gamą miodów, syropów oraz słodów. Jest to bardzo wdzięczna alternatywa, poniżej krótki opis bardziej popularnych słodzików tego typu:
·
Miód
- głównym składnikiem miodu są cukry – glukoza i fruktoza – są one bardzo
dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Miód ma więcej kalorii niż biały
cukier, jednak minerały i enzymy, które zawiera powodują, że nie zaburza
równowagi mineralnej organizmu w takim stopniu jak cukier. Miód zawiera również
niewielkie ilości składników mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza, magnezu,
potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60% i
wykorzystywane do produkcji hemoglobiny. Miód zawiera witaminy z grupy B,
białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy
organiczne.
·
Syrop
klonowy - jest naturalnym słodzikiem zawierającym nie tylko liczne ilości
sacharozy i glukozy, ale również różne inne składniki, takie jak oligosacharydy,
kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy i minerały, w tym mangan i cynk. Ponadto
ostatnie badania wykazały, że syrop klonowy zawiera różne związki fenolowe,
takie jak ligniny i kumaryny, quebecol, ginnalin. Warto podkreślić, że syrop
klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.
·
Słody
- pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo
rozpada się w naszym organizmie na glukozę. Słody poprawiają trawienie,
uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek. Słód pełnoryżowy
wytwarza się podczas długiego procesu, opartego na naturalnej aktywności
enzymów, w którym ziarna są stopniowo rozdrabniane, po czym tworzy się z nich
gęsty płyn, który w trakcie przetwarzania miesza się z odrobiną słodu
jęczmiennego. Słód z pełnego ziarna ryżowego, zawierający złożone węglowodany,
co sprawia, że powoli i nieznacznie podnosi poziom cukru we krwi.
·
Syrop z
agawy - jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. W smaku bardzo
przypomina lekki miód. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty,
który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana
sacharoza lub glukoza. Syrop z agawy zawiera inulinę – naturalny
probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża
poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi. Zapobiega również zaparciom i
redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski
indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu.
·
Melasa
(z trzciny, buraków lub karobu) - jest produktem ubocznym powstającym podczas
produkcji cukru. Jest to gęsty, ciemnobrązowy syrop będący dobrym źródłem
żelaza niehemowego, dlatego może być stosowany przez osoby z anemią, kobiety w
ciąży i karmiące oraz sportowców i rekonwalescentów. Melasa z karobu jest
doskonałym źródłem minerałów, poprawia trawienie i można ją stosować przy
zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Melasa może być pomocna w leczeniu astmy i
problemów wywołanych przez alergie. Podnosi również odporność organizmu.
kontrowersje:
Syrop z agawy produkowany metodą tradycyjną od setek lat
w Meksyku był słodzikiem pełnym zalet. Obecni, jego przemysłowa produkcja w
bardzo negatywny sposób wpływa na jego właściwości prozdrowotne. W praktyce
często zamiast z soku rośliny (jukki lub agawy), pozyskuje się go z korzenia
tych roślin. Co czyni go mniej wartościowym. Syrop pozyskuje się przy użyciu
wielu chemicznych i enzymatycznych procesów, które mają za zadanie przekształcić
skrobię z korzenia agawy do postaci płynnej. Dodatkowo syrop jest oczyszczany,
filtrowany i przetwarzany.
Z pewnością jest to produkt zdrowszy niż biały cukier,
ale wśród wielu płynnych syropów jest jednym z ostatnich na który bym się
zdecydowała…
Pozdrawiam!
Z.
0 komentarze