Co zamiast cukru? część 2.

czwartek, maja 11, 2017





Cukier mozna zastąpić również szeroką gamą miodów, syropów oraz słodów. Jest to bardzo wdzięczna alternatywa, poniżej krótki opis bardziej popularnych słodzików tego typu:


·         Miód - głównym składnikiem miodu są cukry – glukoza i fruktoza – są one bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Miód ma więcej kalorii niż biały cukier, jednak minerały i enzymy, które zawiera powodują, że nie zaburza równowagi mineralnej organizmu w takim stopniu jak cukier. Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60% i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny. Miód zawiera witaminy z grupy B, białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne.

·         Syrop klonowy - jest naturalnym słodzikiem zawierającym nie tylko liczne ilości sacharozy i glukozy, ale również różne inne składniki, takie jak oligosacharydy, kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy i minerały, w tym mangan i cynk. Ponadto ostatnie badania wykazały, że syrop klonowy zawiera różne związki fenolowe, takie jak ligniny i kumaryny, quebecol, ginnalin. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.

·         Słody - pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo rozpada się w naszym organizmie na glukozę. Słody poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek. Słód pełnoryżowy wytwarza się podczas długiego procesu, opartego na naturalnej aktywności enzymów, w którym ziarna są stopniowo rozdrabniane, po czym tworzy się z nich gęsty płyn, który w trakcie przetwarzania miesza się z odrobiną słodu jęczmiennego. Słód z pełnego ziarna ryżowego, zawierający złożone węglowodany, co sprawia, że powoli i nieznacznie podnosi poziom cukru we krwi.

·         Syrop z agawy - jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. W smaku bardzo przypomina lekki miód. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Syrop z agawy zawiera inulinę – naturalny probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi. Zapobiega również zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu.

·         Melasa (z trzciny, buraków lub karobu) - jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji cukru. Jest to gęsty, ciemnobrązowy syrop będący dobrym źródłem żelaza niehemowego, dlatego może być stosowany przez osoby z anemią, kobiety w ciąży i karmiące oraz sportowców i rekonwalescentów. Melasa z karobu  jest doskonałym źródłem minerałów, poprawia trawienie i można ją stosować przy  zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Melasa może być pomocna w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie. Podnosi również odporność organizmu.


kontrowersje:

Syrop z agawy produkowany metodą tradycyjną od setek lat w Meksyku był słodzikiem pełnym zalet. Obecni, jego przemysłowa produkcja w bardzo negatywny sposób wpływa na jego właściwości prozdrowotne. W praktyce często zamiast z soku rośliny (jukki lub agawy), pozyskuje się go z korzenia tych roślin. Co czyni go mniej wartościowym. Syrop pozyskuje się przy użyciu wielu chemicznych i enzymatycznych procesów, które mają za zadanie przekształcić skrobię z korzenia agawy do postaci płynnej. Dodatkowo syrop jest oczyszczany, filtrowany i przetwarzany.
Z pewnością jest to produkt zdrowszy niż biały cukier, ale wśród wielu płynnych syropów jest jednym z ostatnich na który bym się zdecydowała…


Pozdrawiam!
Z.




You Might Also Like

0 komentarze

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Instagram

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Like us on Facebook