6 mało znanych superfoods!
piątek, maja 19, 2017
1. Baobab (na zdjęciu) - staje się
coraz popularniejszym dodatkiem do koktajli, deserów, musli, ciast czy zup.
Jest prawdziwym rekordzistą w zawartości witamin i minerałów. Miąższ z jego
owoców zawiera 6 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 3 razy tyle potasu co
banan i dwukrotnie więcej wapnia niż mleko! Jeśli chodzi o antyoksydanty to
detronizuję cudowną jagodę acai - zawiera ich bowiem dwukrotnie więcej! Baobab
jest całkowicie pozbawiony cukru i skrobi. Jego smak przypomina „gruszkę z
karmelem z subtelnym posmakiem grejpfruta”. Baobab jest cennym źródłem
błonnika. Jedna porcja zawiera go aż 10 g, co pokrywa sporą część
dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
2. Camu camu - W 100 gramach tych owoców znajduje się aż 50 razy więcej
witaminy C niż w średniej wielkości pomarańczy. Zawierają też mnóstwo
przeciwutleniaczy, aminokwasów, flawonoidów oraz witamin i minerałów. To bogate
źródło żelaza, niacyny, fosforu, ryboflawiny, tiaminy i potasu. Owoce camu camu
wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodzą objawy dolegliwości
wywoływanych przez wirusa opryszczki. Camu camu wspomagają pracę mózgu i
spowalniają procesy neurodegeneracyjne.
3. Czarny ryż - zwany także „ryżem zabronionym”, kiedyś jadany wyłącznie
przez cesarzy chińskich. Zawiera silne antyoksydanty i jest cennym
uzupełnieniem diety sportowców gdyż jego spożywanie pomaga mięśniom w
regeneracji i zmniejszają ich podatność na uszkodzenia.
4. Jagody Maqui - podobnie jak camu camu
charakteryzują wysokim poziomem antyoksydantów, dlatego opóźniają procesy starzenia
się i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Dodatkowo zawierają
witaminę C, żelazo, wapń, potas. Jagody są bogate w antocyjany, co czyni je
pożywieniem przeciwzapalnym. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i
powstawaniu nowotworów. Ich spożywanie zaleca się szczególnie osobom narażonym
na duży wysiłek umysłowy - wspomagają koncentrację.
5. Kombucha - inaczej "grzyb herbaciany" - to de facto specjalna
kultura drożdży i bakterii, na bazie której przygotowuje się napój o
zdrowotnych właściwościach. W Medycynie Chińskiej od 2 tys. lat wykorzystywany
jako lek detoksykujący i oczyszczający organizm.
Wypijając szklankę kombuchy dostarczmy do organizmu sporą dawkę
naturalnych probiotyków, które wpływają na równowagę ekosystemu jelitowego.
Napój zawiera glukozaminy, co sprawia, że działa jak środek przeciwbólowy i
jest skuteczny w leczeniu wszelkich form zapalenia stawów.
6. Miłka abisyńska - to najmniejsze znane zboże na świecie o dość imponującym składzie
substancji odżywczych. Zawiera ono duże ilości błonnika, witamin z grupy B,
magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Jest to zboże bezglutenowe, stanowi zatem
świetny wybór dla osób cierpiących na celiakię i dla diabetyków. Jest również
bezglutenowe, dlatego to doskonały produkt dla osób cierpiących na celiakię i
diabetyków, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Pozdrawiam!
Z.
0 komentarze